Paleontologem v Barrandienu

Pohozená krása

27.10.2009 16:22

V prvním z našich krátkých článků a zpráviček začnu celkem netradičně... Nezačnu psát o trilobitech, ale o pro sběratele celkem neatraktivní skupině živočichů jako jsou fosilní mechovky. Jak jste už ze stránek vytušili, nezajímám se jen a jen o trilobity. Jedním z mých oblíbených nálezů jsou "sobí parůžky" z Lištice...Co znamená nadpis Pohozená krása..? Letos na jaře na začátku dubna jsme zavítali na klasickou Barrandovu lokalitu "Collines de Listice", staré sběratelské jámy v lese nad Lišticí u Berouna. Řada z Vás to pěkné místo zná... Byl krásný jarní den, na vápencových svazích vykvelo nespočetně fialových a růžových kvítků podléšek. Právě v jejich porostu a spadaném dubovém listí pod odvaly starých hald ležela popisovaná zkamenělina... Ležet tam musela už hodně let, povrch je trochu opršelý, ale je to zajímavost, o které se stojí zmínit.

 

Mechovka z Lištic,velikost asi 60mm

Zatím jsou pro nás "sobí parůžky" bezejmenné, ale slibuju, že přes zimu zapracuju a zjistím více. Určitě to ale není běžná fosilie, během nespočet návštěv naleziště jsem na nic podobného nikdy nenarazil. Zdejší společenstvo je bohaté nejen na jedince, ale také druhově. Je to jedno z nejbohatších a nejzajímavějších nalezišt liteňského souvrství v Barrandienu. Každý určitě zná "umrlčí hlavy" trilobita Sphaerexochus mirus nebo hladké krunýře druhu Liolalax bouchardi (známý spíš jako rod Bumastus). Trilobitů je tu kolem dvaceti druhů. Mimo nich odtuď pochází mnoho krásných ramenonožců,plžů,hlavonožců,mlžů a korálů. Zkrátka podmořský ráj teplého silurského moře.

Zvětšený pohled

Snad mi dáte za pravdu, že nejen trilobiti jsou krásní a zajímavý. Škoda jen,že takové zajímavé nálezy se válejí odhozené v sutích trilobitových nalezišť...

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode